Stážisté vítáni! Anežka: Práce v PR je různorodá, dostanu se ke spoustě věcí

Anežka začínala jako stážistka v PR týmu Knowlimits přesně před rokem. Po 3 měsících se stala plnohodnotnou posilou týmu a prošla cestou od základní administrativy přes psaní textů až k samostatnému vedení účtů na sociálních sítích pro zásadní agenturní klienty. A to všechno zvládá při magisterském studiu. V pondělí se s ní potkáváme na poradách, přes týden pracuje podle volna ve školním rozvrhu a v pátek z home officu. Co jí stáž dala a jak se jí u nás v PR pracuje?

 

Anežko, co tě lákalo na PRku a proč sis vybrala stáž právě u nás?

Ke stáži jsem se dostala v době, kdy jsem se rozhodla, že bych se chtěla posunout dál a něco nového se naučit. Pracovala jsem 3 roky na jednom místě v neziskové organizaci, kde jsem dělala na různých projektech. Spoustu věcí jsem se tam naučila a hodně mi to dalo, ale cítila jsem, že je už potřeba jít dál. V té době jsem si také přečetla inzerát do Knowlimits, kde hledali někoho, kdo by pomáhal s monitoringy. Byl to asi jeden z prvních inzerátů, co jsem četla a moc se mi to líbilo. Chtěla jsem do mediální nebo marketingové agentury a tohle bylo ideální. Nakonec jsem se do Knowlimits dostala a dnes mám na starosti více věcí než jen monitoringy.

Mohla bys vybrat jeden pracovní den a popsat pro představu, jak vypadá?

Pokud budu popisovat den, kdy dělám monitoring a je to pondělí, tak vstávám okolo 6-7 hodiny a pracuji na monitoringu z domova. Pak dorazím do práce a vyřizuji většinou emaily od klientů a kolegů. V 10 hodin bývá porada, kde diskutujeme o klientech a probíráme, co nás celý týden čeká. Pak je to různé. Práce v PR je poměrně různorodá, někdy píšu tiskové zprávy, někdy vymýšlím příspěvky na sociální sítě pro klienty nebo pracuji s excelovými tabulkami. V agentuře mám své projekty, což je super, ale když je potřeba a mám čas, jsem při ruce i ostatním s pomocí pro další klienty.

Nejenom, že zvládáš práci na vlastních klientech, ale k tomu ještě studuješ. Dá se to skloubit dohromady? A jak to máš s volným časem?

Někdy to není úplně jednoduché, ale naštěstí pro to mají všichni velké pochopení. Skloubit se to určitě dá, i když někdy je toho více a někdy méně. Důležité je si to dobře časově rozvrhnout. Vzhledem k tomu, že se starám hlavně o Instagram, stane se, že příspěvky řeším třeba i o víkendu. Tohle je asi i celkem individuální věc a záleží, kdo si to jak nastaví. Snažím se ale, aby to tak bylo co nejméně.

Splnila stáž tvoje očekávání a co všechno ti dala?

Předtím, než jsem přišla do agentury, jsem nikdy PR ani monitoringy nedělala. Vlastně jsem úplně přesně nevěděla, do čeho jdu. Některé věci mě překvapily, jiné zas ne. Každopádně si myslím, že mě to naučilo spoustu zajímavých věcí. Nikdy bych nečekala, že budu schopná napsat tiskovou zprávu. V tomhle jsem si opravdu nevěřila. Naštěstí jsem narazila na super kolegy, kteří mi nejen pomohli, ale dokázali mě za dobře napsanou tiskou zprávu pochválit. Naučila jsem se tu také větší zodpovědnost, která časem stále přibývá a jsem ráda, že můžu mít vlastní projekty. A hlavně je tu velice přátelské prostředí, kdy se s každým jedná jako sobě rovným, což je velice příjemné.